Belimbing buluh – 10 biji
Ayam – setengah ekor
Santan cair – 750 ml
Santan pekat -125 ml
Bawang putih – 4 ulas
Bawang merah – 10 ulas
Bawang besar – 1 labu
Cili padi – 6 biji
Cili merah – 10 biji
Kerisik – 2 sudu kecil
Kunyit hidup – 2 cm
Halia – 2 cm
Buah keras – 2 biji
Serai – dua batang
Garam – 1 sudu kecil
Penyediaan
1. Belimbing buluh – belah dua.
2. Ayam – potong menjadi enam bahagian, cuci dan tuskan.
3. Bawang putih, bawang merah, cili padi, cili merah, kunyit hidup, halia dan buah keras – kisarkan.
4. Bawang besar- mayangkan.
1. Masukkan ayam, bahan kisar, serai, bawang besar, garam dan santan cair ke dalam periuk.
2. Biarkan ia sehingga mendidih, kemudian kacau.
3.Masukkan belimbing buluh, santan pekat dan kerisik. Biarkan semua ramuan itu terus mendidih sehingga ayam menjadi empuk.
-dherba.com
No comments:
Post a Comment
Komen dialu-alukan