Thursday, November 4, 2010

HP @ Telefon Bimbit - Jangan Letak .....

Zaman sekarang telefon bimbit (hp) adalah barang yang wajib dimiliki setiap orang, apalagi yang mempunyai hobi gadget & teknologi. Kepada sesiapa pemilik hp, cubalah baca artikel ni, coz ternyata hp tak bleh diletak ikut suka / sembarangan. Check it out…

1. Jangan Letak Dalam Saku
Bagi mereka (terutamanya lelaki) yang gemar meletak hp di saku seluar, sebaiknya kena fikir dua kali pasni. Alasannya, hp menghasilkan paparan medan elektrostatik & elektromagnetik yang mengakibatkan infertilitas (ketidaksuburan) lelaki.

2. Jangan Letakkan Bersama Barang Elektronik
Jangan gunakan hp ketika signal lemah berdekatan dengan barang elektronik berpresisi tinggi. Barang elektronik mengeluarkan medan elektonik yg tinggi iaitu, TV, ketuhar, dll. Alat berdaya kuasa tinggi boleh merosakkan litar telefon terbakar.

3. Dilarang Dekat Kunci Kenderaan
Dalam keadaan tertentu, hp yang digunakan dalam kendaraan akan memberikan impak terhadap peralatan elektronik kendaraan. Hp yang diletakkan terlalu dekat dengan kunci kereta ternyata boleh menghapuskan kod elektronik yang ada di kunci tersebut.

4. Jangan Letakkan Dekat Komputer
Komputer & hp sama-sama memancarkan gelombang elektromagnetik. Jika berada dalam jarak yang dekat, maka keduanya akan saling merosak. Anda tidak ingin kehilangan dua benda favorit anda?

5. Jangan Simpan di Tempat Bersuhu Tinggi
Tempat bersuhu tinggi, kelembaban tinggi, & berdebu merupakan kumpulan musuh hp anda.. Mungkin anda tdk menyedari sering “menjemur” hp anda di dashboard kereta, dekat jendela & bagasi.

6. Hindari Meletakkan Kad SIM Dekat Magnet
Bahaya kad SIM dekat dgn benda-benda yg mampunyai magnet kerana radiasi yang ditimbulkan. Hp boleh merosakkan floppy disk, kad memori, & kad kredit anda.

7. Jauhkan Dari Logam
Hindari hp dari bahan logam kecil kerana magnet pada speaker hp anda akan menarik benda-benda tersebut. Hp anda boleh mengalami cedera fizikal/kerosakan.

8. Jangan Dekat Alat Pacu Jantung
Hospital sememangnya bukan tempat yang baik untuk menggunakan hp. Selain alasan pesakit memerlukan ketenangan, peralatan media seperti alat bantu dengar & alat pacu jantung dpt terganggu. Jangan sampai anda membunuh orang dengan hp yang anda miliki.

9. Jangan Letakkan Dekat Gas yg Mudah Terbakar
Gas berbahaya kerana memiliki tekanan tinggi dan mudah terbakar. Berada dengan gas yang mudah terbakar bisa mengakibatkan hp tidak dapat berfungsi dengan baik.

10. Hindari Tempat Basah
Rasanya kita semua sedar betapa bahayanya air bagi hp. Air juga musuh kamera hp.. Apalagi saat musim hujan, bisa mengundang banyak risiko. Bagi pemandu motorsikal, segera selamatkan hp anda dengan menyimpan di tempat yg kedap air saat hujan tiba.
11.  Jangan Letak Merata-rata...... nanti 'ghaib'

SUMBER : jelajahunik.blogspot.com

1 comment:

  1. paling perlu difikirkan..yg no.11...jgn letak merata-rata...kekadang hp tak hilang..tapi kredit yg bagai lupus sendiri...bar top up rm10...baru sms 2x...tingalkan kejap hp...sekali check baki kredit dah tinggal RM3..boleh????

    ReplyDelete

Komen dialu-alukan

Trio DJs @ Jasin Bestari

Trio DJs @ Jasin Bestari Petronas AAM Cubprix Championship 2017 - Round 6 - Jasin, Melaka Tu dia 3 orang DJ Lamba...