Tuesday, October 19, 2010

Rintihan Seorang Pengawal Keselamatan

Gaji pokok minimum pengawal keselamatan naik sehingga RM700 sebulan

15/10/2010

KUALA LUMPUR: Gaji pokok minimum pengawal keselamatan dinaikkan kepada RM500 hingga RM700 sebulan mengikut kawasan mulai Januari 2011, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ketika membentangkan Bajet 2011.

-petikan http://www.bharian.com.my

--------------------------------------------------------------------------------


Nampaknya pengawal keselamatan kini sudah boleh mula tersenyum dengan pengumuman yang dibuat oleh PM semasa pembentangan belanjawan 2011 baru2 ini.  memang dah lama sangat isu ini tertangguh sehingga membuatkan mereka hampir berputus asa dengan perjuangan mereka selama ini.  Mana tidaknya, dengan gaji pokok RM300, ditambah elaun2 sampingan dapatlah RM750 - 850 sebulan.  Nak makan ape? dengan sewa rumah atau bayaran ansuran rumah, anak2 sekolah, belanja dapur, petrol, kerosakan kenderaan, ansuran kereta, dan macam2 lagi tanggungan mereka seperti kita juga.  Kita juga tidak boleh menidakkan hak mereka untuk menikmati kesenangan hidup seperti warganegara yang lain.

Memang mudah mengatakan "padan muka, sekolah dulu malas, tu sebab dapat keje jaga aje". Tetapi sedarkah kita, mereka cukup sabar dalam meniti kehidupan mereka, menggendong tanggungjawab melindungi harta benda pelanggan dari pencerobohan dan berbagai bahaya.  Tak kurang juga yang dibunuh ketika menjalankan tugas dengan gaji tak seberapa.  Memang mudah menyuruh mereka mencari kerja lain aje.... Tetapi susah sangatkah nak memberi mereka lebih ruang untuk bernafas.  Supaya pengorbanan mereka diiktiraf sebagai karier yang memberi manfaat kepada semua. Lebih2 lagi mereka yang bertaraf warganegara Malaysia.

Memang segelintir dari mereka hanya berkerja duduk sahaja, tetapi dah menjadi tugas mereka begitu.  Yang itu kita nampak. Masa mereka terlena dek kepenatan kita nmpak.  Tapi nampakkah kita semasa mereka meronda berjalan kaki, naik tangga hingga tingkat 5, malah ada yang tinggi lagi.  Cuba anda bayangkan ada seorang sahabat saya ni, berusia 30 tahun, berat badan 100kg lebih, berkerja sebagai pengawal keselamatan di sebuah institusi pendidikan.  Katanya meronda bermotosikal tiada menjadi masalah, begitu juga rondaan jalan kaki menaiki tangga di 4 blok bangunan yang tiap satunya hingga 5 tingkat, dan perlu diulangi sebanyak 8 kali setiap malam iaitu satu jam sekali.  Betul ke? Memanglah betul, sebabnya ada point 'kunci jam' atau pun clocking point di tingkat teratas yang wajib dilawati di setiap kali rondaan.

Kata beliau , cubalah jadi pengawal keselamatan.  sehari dua pun cukup lah.  Masa rehat memang lah rehat betul-betul, tapi masa tugasnya memang agak menduga kesabaran.  Itu belum termasuk waktu kecemasan, apabila penggera kebakaran berbunyi.  Kebanyakan nya 'false alarm' kerana pelajar memasak dalam bilik asrama dan asap dikesan oleh 'smoke detector'. Puas lah beliau tadi berlari menyiasat penggera berkenaan, tetapi 'hampeh' setelah mengetahui masalah sebenar.  Itu belum termasuk KENA MAKI, KENA FITNAH dengan pihak2 berkenaan. Tak kurang juga DITUDUH MENCURI .  Apa boleh buat, besabar saja lah,  perut perlu diisi, nama sendiri, nama syarikat kawalan dan nama tempat bertugas perlu dijaga demi menjamin sesuap nasi....

Saudara sekelian, sanggupkah kita berada di tempat mereka? Cubalah...

1 comment:

  1. (aku anak sorg jaga)aku pn prnah gak try kerja ni thn 2003 masa 2 tgh tggu result.mmg susah kerja ni.takut jgn ckp la.msa 2 sorg2 plak aku jaga kilang ada plak kunci jam 1jam skali.bla masa yg nk rehat?dh 2 jln kaki plak,naik moto kilang xbg.mlm2 gelap 2.kowg brani ke?mmg kejam.aku pn 14hri ja aku ble tahan 2 pn ada gak kwn2 yg dtg lepak teman aku.lg ksian kt pak cik2 jaga yg dh brumur diorg mna la dpt klu nk mintak keja kilang.lgpn kilang skrg dh penuh dgn pndatang.dorg ada anak2 bini nk kena tggung lg la xbleh nk milih keja.keja jga ni ja diorg dpt.nk slahkn diorg xblajar dlu agak2 la jgn jd bodo bkn semua org bnasib baik.zmn dlu sistem pndidikan bkn mcm skrg.klu d pikir blik diorg di upah utk jga kselamatn tp kselamatn diorg trabai.xptut utk 1 kilang yg besar,4 point clocking,sorg ja guard d tugaskn.tcungap org tua 2.xkira lg klu kena ikat kena tetak ngn pnyamun.msa aku keja dlu byk gak la kes2 cm2 yg aku dgr dr majikan.hak2 dorg ni sapa pn xambil pduli.nk dia cri majikan lain semua sma ja.bila tnya kt majikn,jwpn senang tender dri kilang utk sorg ja.tender murah psl2 gaji pn murah.nk protes lbih2 takut kna buang keja plak.aku respect keja diorg.lg senang klu keja kilang.aku rasa 90% pak guard kt malaysia ni kerja 2 sbb dorg tpaksa.ye la mna la ada org yg cita2 nk jd jaga.nk bahayakn nyawa sndr lg.kbykn dri dorg mst ada masalah.dh xde pilihan.cnth mcm bapa aku dlu ada darah tinggi mudah pitam.kerja apa lg yg dia bleh buat?2 hari lps aku ikot bos ada job luar guard plak xbg msuk.ble bos aku sound dia.bodo la guard ni.kerja pmalas mcm ni pn nk tunjuk power ke?psl 2 indon xtringin keja mcm ni.xkluar peluh.bebel mcm2.trasa mcm dia sound bapak aku plak.nsib baik la dia bos aku.dorg trima arahan je la bangang.



    #sorry tuan rumah panjang sgt comment.bengang dgn org yg hina guard.

    ReplyDelete

Komen dialu-alukan