Bahan-bahan
Belimbing buluh – 10 biji
Ayam – setengah ekor
Santan cair – 750 ml
Santan pekat -125 ml
Bawang putih – 4 ulas
Bawang merah – 10 ulas
Bawang besar – 1 labu
Cili padi – 6 biji
Cili merah – 10 biji
Kerisik – 2 sudu kecil
Kunyit hidup – 2 cm
Halia – 2 cm
Buah keras – 2 biji
Serai – dua batang
Garam – 1 sudu kecil
Penyediaan
1. Belimbing buluh – belah dua.
2. Ayam – potong menjadi enam bahagian, cuci dan tuskan.
3. Bawang putih, bawang merah, cili padi, cili merah, kunyit hidup, halia dan buah keras – kisarkan.
4. Bawang besar- mayangkan.
Cara Memasak
1. Masukkan ayam, bahan kisar, serai, bawang besar, garam dan santan cair ke dalam periuk.
2. Biarkan ia sehingga mendidih, kemudian kacau.
3.Masukkan belimbing buluh, santan pekat dan kerisik. Biarkan semua ramuan itu terus mendidih sehingga ayam menjadi empuk.
-dherba.com
Dapatkan Info kesihatan, Herba, Petua, Resepi, Hobi, Gambar, Macam-macam Link, Benda-benda Pelik, Mistik, macam-macam ado..... Isu Semasa, Politik, dan ntah apa-apa lagi..... Silakan.... dan terima kasih berkunjung ke sini selalu...
Tuesday, October 26, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Trio DJs @ Jasin Bestari
Trio DJs @ Jasin Bestari Petronas AAM Cubprix Championship 2017 - Round 6 - Jasin, Melaka Tu dia 3 orang DJ Lamba...
-
Kayap - lanjutan dari penyakit Chicken Pox. Jika dibaca post saya sebellum ini berkenaan penyakit Chicken Pox, ia adalah kelompok virus yang...
-
Kakitangan sebuah akuarium taman laut terkejut apabila menemui seekor cacing laut gergasi sepanjang 1.2 meter yang dipercayai memakan ba...
No comments:
Post a Comment
Komen dialu-alukan